czerwca 07, 2017

Wegańskie mleko truskawkowe, bez cukru.

Witam witam!

Sezon na truskawki już oficjalnie rozpoczęty, więc goszczą u mnie w domu codziennie. Przyznam szczerze, że najlepiej smakują te zerwane prosto z krzaczka, jeszcze lekko ciepłe od promieni słonecznych. Zajadane solo nigdy się nie nudzą, ale warto przygotować też z nich coś bardziej wystrzałowego! Po raz kolejny otwieram przed Wami bramy mojego dzieciństwa, ponieważ w lodówce zawsze znajdowało się kilka małych kartoników mleka truskawkowego, którego picie przez słomkę sprawiało jeszcze większą frajdę. Dziś postanowiłam powrócić do tego smaku, ale jeszcze go ulepszyć. Niestety tak, jak w dzieciństwie mleko, zbyt szybko znika. ;) 






Składniki na 1 porcję:
✰ 1 szkl. mleka roślinnego (polecam migdałowe, owsiane, ryżowe)
✰ 5 truskawek
✰ 1-2 łyżki syropu klonowego
✰ ziarenka z 1/3 laski wanilii
✰ 1/8 łyżeczki startego imbiru (po prostu szczypta ;))


Wszystkie składniki wrzucić z blendera, zmiksować i pić przez słomkę! ;) 
Ilość słodzidła zależy od Waszych preferencji oraz od tego czy mleko było już wcześniej słodzone. 


5 komentarzy:

  1. Prawdziwy rarytas :D U nas trzeba zrobić z 5 litrów aby cała rodzina się nim uraczyła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem rannym ptaszkiem, więc kiedy je piłam domownicy jeszcze spali... tyle ich ominęło. ;D

      Usuń
  2. Ja też codziennie jem truskawki, nie ma chyba teraz lepszych owoców :)
    A takie mleko będę musiała zrobić, tylko chyba imbir pominę ;) Wyobrażam sobie połączenie truskawek, roślinnego mleka i wanilii, mniamm ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteśmy na diecie truskawkowej! :D Ja lubię często niecodziennie połączenia, dlatego dorzuciłam imbir, ale bardzo się cieszę, że spróbujesz zrobić i bez niego! <3

      Usuń
    2. Swoją dietę na pewno mogę nazwać truskawkową :)

      Usuń

Copyright © 2016 Be hero - eat plants! , Blogger