czerwca 14, 2017

Kakaowe gofry z ekspresowym dżemem truskawkowym! (wegańskie, bez glutenu i bez cukru)

Dzień dobry!

Tak, u mnie cały czas królują truskawki. Ale miałam także ogromną ochotę na coś czekoladowego, choć przyznam, że w moim przypadku to częsta zachcianka. ;) 
Gofry mogłabym jeść codziennie! Zostało mi tak już z dzieciństwa, kiedy to, gdy zobaczyłam budkę z goframi, już ustawiałam się w kolejce i prosiłam o tego najbardziej wypasionego - z bitą śmietaną i owocami. Teraz za każdym razem, gdy je robię, przypominają mi się czasy dzieciństwa i powiedzenie "stara miłość nie rdzewieje". Zakup gofrownicy, chociaż taniej i dość małej mocy, to jeden z najlepszych zakupów w życiu! Zdecydowanie zaliczam też do nich upolowanie ekologicznych bananów po 1,99 zł/kg. :) Wracając do bohatera tego postu, podałam go z ekspresowym dżemem, do którego wystarczą 3 składniki i 15 min! Zachęcam do ozdobienia tych gofrów swoimi własnymi ulubionymi dodatkami i zapraszam niżej po przepis na proste i pyszne śniadanie lub przekąskę! ;) 





Składniki na 2 gofry (1 porcję):
✰ 1/4 szkl. mąki z ciecierzycy
✰ 1/4 szkl. mąki jaglanej
✰ ok. 90 ml mleka roślinnego
✰ 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
✰ 1 łyżeczka kakao
✰ 1-2 łyżeczki ksylitolu
✰ szczypta soli

1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, mąki warto przesiać.
2. Dodać olej kokosowy i stopniowo wlewać mleko, aż do uzyskania ciasta trochę gęstszego niż naleśnikowe. 
3. Wysmarować gofrownicę olejem i piec gofry przez 6-8 min. Ja przy mojej słabej gofrownicy piekłam ok. 10 min. 



Ekspresowy dżem z truskawek: 
✰ 1 szkl. truskawek
✰ 1,5 łyżki nasion chia
✰ sok z cytryny 

1. Nasiona chia zmielić.
2. Truskawki zmiksować i dodać chia, dokładnie wymieszać wraz z sokiem z cytryny (z niecałej połowy cytryny lub do smaku).
3. Odstawić na 15 min. 

Upieczone gofry posmarować dżemem i udekorować ulubionymi dodatkami, u mnie był to banan, nasiona konopi i prażone płatki kokosowe. :) 




8 komentarzy:

  1. Ten dżem z chia wygląda na prosty do zrobienia, powinnam się wyrobić przez ten czas, kiedy dezal mi się będzie nagrzewał. Akurat mam wszystkie składniki w domu, więc przetestuję. Będzie jak znalazł na zdrową kolację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo zdecydowanie jest prosty! ;) W takim razie bardzo się cieszę i życzę smacznego! :)

      Usuń
  2. Wegańskie gofry jak dotąd mi nie wyszły, więc chętnie wypróbuję Twój przepis, bo gofry wyglądają niesamowicie :) Podoba mi się skład ciasta, jak i dekoracja ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo dziękuję! :) Mam nadzieję, że te wyjdą bez problemu. ;)

      Usuń
  3. Ostatnio niestety nie możemy nigdzie dostać stacjonarnie mąki z ciecierzycy :/ Szkoda, bo uwielbiamy z niej nie tylko gofry/naleśniki ale też ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze kupuję w Tesco, jeśli by jej tam zabrakło to nie wiem co bym zrobiła. ://

      Usuń

Copyright © 2016 Be hero - eat plants! , Blogger